G-sportfonds organiseert vervolgeditie ‘IOK G-trofee’

60 G-crossers gaan sportieve uitdaging aan tijdens de ‘Distrilog Niels Albert CX’ op zaterdag 22 oktober

Het G-sportfonds van de provincie Antwerpen wil personen met een handicap aanzetten tot sporten en bewegen. Ook dit jaar organiseert het G-sportfonds een cyclocrosscriterium voor wielrenners met een handicap: de ‘IOK G-trofee’. Acht organisatoren van cyclocrosswedstrijden in de provincie Antwerpen geven G-sporters de kans om op het parcours van de profs een sportieve uitdaging aan te gaan en hun grenzen te verleggen. De eerste manche van de ‘IOK G-trofee’ vindt plaats op zaterdag 22 oktober tijdens de ‘Distrilog Niels Albert CX’ in het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom. 60 G-crossers staan om 14 uur aan de start van de wedstrijd. Erwin Vervecken neemt het peterschap van de ‘IOK G-trofee’ op zich.

De eerste editie van de ‘IOK G-trofee’ tijdens het cyclocross-seizoen 2015-2016 was een overdonderend succes. Meer dan 240 G-sporters namen verspreid over vijf wedstrijden deel aan het criterium. Een goede reden voor het G-sportfonds van de provincie Antwerpen, intercommunale IOK en IOK afvalbeheer, tal van wielerorganisatoren en Avalympics om een vervolgeditie uit te werken. Het G-cyclocrosscriterium 2016-2017 bestaat uit volgende wedstrijden:

  • Distrilog Niels Albert CX op 22 oktober 2016 in De Schorre in Boom, een organisatie van Pro Cycling
  • Niel Jaarmarktcross op 11 november 2016 in Niel, een organisatie van vzw Fietspromo en Golazo sports
  • Zilvermeercross op 4 december 2016 in het Zilvemeer in Mol, een organisatie van Pro Cycling
  • Noordvlees Van Gool cyclocross op 10 december 2016 in Essen, een organisatie van de Molenheidevrienden Essen
  • Scheldecross op 17 december 2016 in Antwerpen, een organisatie van vzw Fietspromo en Golazo sports
  • Krawatencross op 4 februari 2017 in Lille , een organisatie van de Moedige Supporters/Krawatencrossers
  • Superprestige Hoogstraten op 5 februari 2017 in Hoogstraten, een organisatie van de Hoogstraatse Wielerspurters
  • Sluitingsprijs op 19 februari 2017 in Oostmalle, een organisatie van Wieler Supportersclub Oostmalle (WSCO)

Opnieuw voortraject in scholen buitengewoon onderwijs

Het G-sportfonds wil ook leerlingen van het buitengewoon onderwijs aan het sporten en bewegen krijgen. Daarom organiseert het G-sportfonds opnieuw in een aantal scholen een G-cyclocrosstraject voorafgaand aan de eigenlijke wedstrijden van het criterium. Via initiaties leren ze de kneepjes van het cyclocrossen met als kers op de taart een eventuele deelname aan de wedstrijden van de ‘IOK G-trofee’. Volgende scholen nemen deel aan het voortraject: Buso Groenlaar (Reet), Buso Berkenbeek (Wuustwezel), Buso Sint-Mariadal (Geel), Buso De Mast (Kasterlee), Buso Zonnebos (Brasschaat), Leerexpert Brasschaat en Leerexpert Burchtse Weel (Linkeroever).

Distrilog Niels Albert CX maakt zich op voor de start van de ‘IOK G-trofee’

De Schorre in Boom vormt op zaterdag 22 oktober het decor voor de Distrilog Niels Albert CX. Op het programma staan de wedstrijden van de junioren (om 11.30 uur), dames (om 13 uur) en de elite (om 15 uur). Toppers zoals onder andere Wout Van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Meeussen tekenen alvast present. Om 14 uur starten de G-crossers aan hun wedstrijd. Bij de heren start Lars De Jong als eindwinnaar van de eerste editie van het G-cyclocrosscriterium, bij de dames is dit Nina Schellens. Tijdens het cyclocrossciterium van 2016-2017 zijn er drie klassementen: heren, dames en junioren (-16 jaar). Koen Monu, organisator van de ‘Distrilog Niels Albert CX’ is alvast opgetogen over de tweede editie van deze cyclocrosswedstrijd én de integratie van een G-luik in het programma: “Ik heb sowieso een warm hart voor G-sport en werk samen met het G-sportfonds graag mee aan het cyclocrosscriterium voor de G-sporters. Bovendien krijgen ze een prachtig parcours voorgeschoteld. Mathieu van der Poel noemt de ‘Distrilog Niels Albert CX’ niet voor niets één van de mooiste parcours om op te rijden.”